Methodieken

Hoe pak je dat nu allemaal aan, inspraak en participatie? Debattle zorgt voor een aantal interessante methodieken waarmee je meningen en ideeën van kinderen en jongeren kan verzamelen. Probeer er zeker een aantal uit want hoe meer je probeert hoe beter je het in je vingers krijgt. Go Go Go!

Miniatuurvoorbeeld
Droom & nachtmerrie

Wat is de nachtmerrie en wat zijn de dromen voor jouw gemeente? Maak samen een analyse via deze methodiek. 

Miniatuurvoorbeeld
Op straat!

Wil je weten wat er leeft bij de kinderen en jongeren in jouw gemeente of stad? Ga de straat op en vraag het. Deze methodiek zet je op weg om met een groep jongeren (school, kindergemeenteraad, jeugdraad, ...) input te verzamelen over de toekomst van de gemeente.

Miniatuurvoorbeeld
Thema-festival organiseren

Wil je het graag heel groots aanpakken? Organiseer dan een thema-festival om te weten te komen waar jongeren van wakker liggen. Je kan het ook altijd aan een bestaand evenement knopen. Zo heb je twee vliegen in 1 klap.  

Miniatuurvoorbeeld
Prioriteiten stellen!

Deze methodiek gebruik je om te weten te komen welke ideeën prioritair zijn. Een zekere Eisenhower helpt je op weg ! 

Miniatuurvoorbeeld
Van idee tot actie

Via deze methodiek kan je een idee tot een realistische actie omtoveren. Je hebt er natuurlijk wel wat deelnemers voor nodig om dit samen te bedenken. Download het document en ready to go!

Miniatuurvoorbeeld
Meerjarenplan onder de loep

Hoe start je nu met input te verzamelen voor een nieuw meerjarenplan (MJP)? Om niet van een nieuw blad te beginnen kan je bekijken wat de gemeente de laatste 6 jaar heeft uitgevoerd en wat is blijven liggen in de onderste schuif. Het wordt hier uitgelegd. 

Miniatuurvoorbeeld
Carrousel

Zoek je een methodiek om met een groep input te verzamelen? Dan kan de carrousel-methodiek iets voor jou zijn. Bedenk zelf wat pikante stellingen en laat de deelnemers in kleine groepjes hierover uitwisselen en ideeën geven.